Totul despre tulburările și atacurile de anxietate

Totul despre tulburările și atacurile de anxietate

Te lupți cu anxietatea? Iată cum să recunoașteți semnele, simptomele și diferitele tipuri de anxietate și să găsiți ușurarea de care aveți nevoie.

Ce este anxietatea?

Anxietatea este o reacție normală la pericol, răspunsul automat de luptă sau fugă al organismului care se declanșează atunci când te simți amenințat, sub presiune sau te confrunți cu o situație dificilă, cum ar fi un interviu de angajare, un examen sau o primă întâlnire. Cu moderație, anxietatea nu este neapărat un lucru rău. Vă poate ajuta să rămâneți alert și concentrat, vă poate îndemna la acțiune și vă poate motiva să rezolvați problemele. Dar atunci când anxietatea este constantă sau copleșitoare – când grijile și fricile interferează cu relațiile și viața de zi cu zi – probabil că ați depășit limita de la anxietatea normală pe teritoriul unei tulburări de anxietate.

Deoarece tulburările de anxietate sunt un grup de afecțiuni înrudite mai degrabă decât o singură tulburare, simptomele pot varia de la o persoană la alta. Un individ poate suferi de atacuri de anxietate intense care lovesc fără avertisment, în timp ce altul intră în panică la gândul că trebuie să participe la o petrecere. Altcineva se poate lupta cu o teamă invalidantă de a conduce sau cu gânduri incontrolabile, intruzive. Un altul poate trăi într-o stare constantă de tensiune, îngrijorându-se pentru absolut orice. Dar, în ciuda formelor lor diferite, toate tulburările de anxietate creează o frică intensă sau o îngrijorare disproporționată cu situația în cauză.

Deși a avea o tulburare de anxietate poate fi invalidantă, împiedicându-te să trăiești viața pe care ți-o dorești, este important să știi că nu ești singur. Tulburările de anxietate sunt printre cele mai frecvente probleme de sănătate mintală și sunt foarte tratabile. Odată ce îți înțelegi tulburarea de anxietate, există pași pe care îi poți lua pentru a reduce simptomele și a-ți recâștiga controlul asupra vieții tale.

Ce este anxietatea funcțională înaltă?

„Anxietatea funcțională înaltă” este un termen pe care poate l-ați întâlnit online. Nu este un diagnostic clinic, dar este uneori folosit pentru a descrie o persoană care reușește să facă față cerințelor vieții de zi cu zi în ciuda faptului că are anxietate. În exterior, pot părea de neclintit. Dar, sub comportamentul lor calm, sunt afectați de gânduri anxioase și negative.

Dacă aveți anxietate de înaltă funcționare, s-ar putea să pari proactiv, deschis, organizat și orientat spre realizare. Poți chiar să arăți ca un student sau angajat perfecționist sau model. Cu toate acestea, anxietatea de bază poate avea în continuare consecințe asupra sănătății, inclusiv iritabilitate, insomnie și tensiune musculară.

Diferiți oameni experimentează simptomele de anxietate în moduri diferite. Este important să ne amintim că unii oameni au de-a face cu lupte care nu sunt întotdeauna evidente.

Am o tulburare de anxietate?

Dacă vă identificați cu oricare dintre următoarele șapte semne și simptome și pur și simplu nu vor dispărea, este posibil să suferiți de o tulburare de anxietate:

 1. Ești în permanență tensionat, îngrijorat sau nervos?
 2. Anxietatea ta interferează cu munca, școala sau responsabilitățile familiale?
 3. Ești afectat de temeri despre care știi că sunt iraționale, dar nu le poți da la o parte?
 4. Crezi că ceva rău se va întâmpla dacă anumite lucruri nu sunt făcute într-un anumit fel?
 5. Eviți situațiile sau activitățile de zi cu zi pentru că îți provoacă anxietate?
 6. Te confrunți cu atacuri bruște și neașteptate de panică, unde pulsul își crește incontrolabil?
 7. Simți că pericolul și catastrofa sunt la fiecare colț?
Semne și simptome ale tulburărilor de anxietate

Pe lângă simptomul principal al fricii și îngrijorării excesive și iraționale, alte simptome emoționale comune includ:

 • Sentimente de teamă sau de groază
 • Urmărirea semnalelor de pericol
 • Anticipând ce e mai rău
 • Probleme de concentrare
 • Senzație de tensiune și stare de alertă continuă
 • Iritabilitate
 • Senzația că dintr-o data, mintea ta s-a golit

Dar anxietatea este mai mult decât un sentiment. Ca produs al răspunsului de luptă sau fugi al organismului, implică, de asemenea, o gamă largă de simptome fizice, inclusiv:

 • Inimă care bate cu putere
 • Transpiraţie
 • Dureri de cap
 • Stomac deranjat
 • Ameţeală
 • Urinări frecvente sau diaree
 • Dificultăți de respirație
 • Tensiune musculară sau ticuri
 • Tremur
 • Insomnie

Din cauza acestor simptome fizice, cei care suferă de anxietate își confundă adesea tulburarea cu o boală medicală. Ei pot vizita mulți medici și pot face numeroase călătorii la spital înainte ca tulburarea lor de anxietate să fie în sfârșit recunoscută.

Legătura dintre simptomele de anxietate și depresie

Mulți oameni cu tulburări de anxietate suferă și de depresie la un moment dat. Se crede că anxietatea și depresia provin din aceeași vulnerabilitate biologică, ceea ce poate explica de ce merg atât de des mână în mână. Deoarece depresia agravează anxietatea (și invers), este important să căutați tratament pentru ambele afecțiuni.

Ce este un atac de anxietate?

Atacurile de anxietate, cunoscute și sub denumirea de atacuri de panică, sunt episoade de panică sau frică intensă. De obicei apar brusc și fără avertisment. Uneori există un declanșator evident – ​​să fii blocat într-un lift, de exemplu, sau să te gândești la discursul important  pe care trebuie să-l ții – dar în alte cazuri, atacurile vin din senin.

De obicei, atacurile de anxietate ating apogeul în 10 minute și rareori durează mai mult de 30 de minute. Dar în acest scurt timp, s-ar putea să experimentezi teroare atât de puternică încât să simți că ești pe cale să mori sau să pierzi total controlul. Simptomele fizice sunt ele însele atât de înspăimântătoare încât mulți oameni cred că au un atac de cord. După ce un atac de anxietate s-a terminat, s-ar putea să vă faceți griji că aveți altul, în special într-un loc public unde ajutorul nu este disponibil sau nu puteți scăpa cu ușurință.

Simptomele atacului de anxietate includ:
 • Un val de panică copleșitoare
 • Senzația că pierzi controlul
 • Palpitații sau dureri în piept
 • Senzație de leșin
 • Dificultăți de respirație sau senzație de sufocare
 • Hiperventilație
 • Bufeuri sau frisoane
 • Tremur
 • Greață sau crampe stomacale
 • Senzație de detașare sau ireal

Este important să cauți ajutor dacă începi să eviți anumite situații pentru că ți-e frică să nu ai un atac de panică. Adevărul este că atacurile de panică sunt foarte tratabile. De fapt, mulți oameni sunt liberi de panică după doar 5 până la 8 sesiuni de tratament.

Tipuri de tulburări de anxietate și simptomele acestora

Tulburările de anxietate și afecțiunile strâns legate includ:

Tulburare de anxietate generalizata (TAG)

Dacă grijile și fricile constante vă distrag atenția de la activitățile de zi cu zi sau sunteți tulburat de un sentiment persistent că ceva rău se va întâmpla, este posibil să suferiți de tulburare de anxietate generalizată (TAG). Persoanele cu TAG sunt personae cu „îngrijorare cronică” care se simt anxioși aproape tot timpul, deși poate nici măcar nu știu de ce. TAG se manifestă adesea prin simptome fizice cum ar fi insomnie, tulburări de stomac, neliniște și oboseală.

Atacurile de panică și tulburarea de panică

Tulburarea de panică se caracterizează prin atacuri de panică repetate, neașteptate, precum și teama de a experimenta un alt episod. Agorafobia, teama de a fi undeva unde evadarea sau ajutorul ar fi dificil în cazul unui atac de panică, poate însoți și o tulburare de panică. Dacă aveți agorafobie, probabil că veți evita locurile publice, cum ar fi centrele comerciale, sau spațiile restrânse, cum ar fi un avion.

Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC)

Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este caracterizată prin gânduri sau comportamente nedorite care par imposibil de oprit sau controlat. Dacă aveți TOC, este posibil să vă simțiți tulburat de obsesii, cum ar fi o îngrijorare recurentă că ați uitat să închideți cuptorul sau că ați putea răni pe cineva. De asemenea, este posibil să suferi de compulsii incontrolabile, cum ar fi spălarea mâinilor de mai multe ori.

Tulburare de tezaurizare

Tulburarea de tezaurizare este o dificultate cronică de a arunca bunuri, însoțită de un atașament disfuncțional chiar și de obiecte fără valoare. Poate duce la acumularea excesivă de bunuri (sau animale) și un spațiu de locuit aglomerat. Puteți atribui emoții obiectelor neînsuflețite, aveți un atașament sentimental puternic față de obiecte sau puteți vedea utilizarea în orice obiect. Aceste convingeri pot face ca obiectele aruncate să te copleșească cu sentimente de anxietate, vinovăție sau tristețe.

Fobii și temeri iraționale

O fobie este o frică nerealistă sau exagerată de un anumit obiect, activitate sau situație care, în realitate, prezintă puțin sau deloc pericol. Fobiile comune includ frica de animale (cum ar fi șerpi și păianjeni), frica de a zbura și frica de ace. În cazul unei fobii severe, s-ar putea să faci eforturi extreme pentru a evita obiectul fricii tale. Din păcate, evitarea nu face decât să întărească fobia.

Tulburare de anxietate socială

Dacă aveți o teamă debilitantă de a fi privit negativ de alții și umilit în public, este posibil să aveți tulburare de anxietate socială, cunoscută și sub numele de fobie socială. Poate fi considerată o timiditate extremă și, în cazuri grave, situațiile sociale sunt evitate cu totul. Anxietatea de performanță (mai bine cunoscută sub numele de frica de scenă) este cel mai frecvent tip de fobie socială.

Tulburare de stres posttraumatic (PTSD)

Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) este o tulburare de anxietate extremă care poate apărea în urma unui eveniment traumatic sau care pune viața în pericol. PTSD poate fi gândit ca un atac de panică care rareori, dacă vreodată, încetează. Simptomele PTSD includ flashback-uri sau coșmaruri despre incident, hipervigilență, tresărire ușoară, retragere de la ceilalți și evitarea situațiilor care vă amintesc de eveniment.

Tulburare de anxietate de separare

În timp ce anxietatea de separare este o etapă normală de dezvoltare, dacă anxietățile se intensifică sau sunt suficient de persistente pentru a sta în calea școlii sau a altor activități, copilul tău poate avea tulburare de anxietate de separare. Ei pot deveni agitați doar la gândul că sunt departe de mama sau tata și se plâng de boală pentru a evita să se joace cu prietenii sau să meargă la școală.

Auto-ajutor pentru anxietate

Nu toți cei care se îngrijorează foarte mult au o tulburare de anxietate. S-ar putea să vă simțiți anxios din cauza unui program prea solicitant, a lipsei de exerciții sau a somnului, a presiunii la domiciliu sau la serviciu sau chiar din cauza prea multă cofeină. Concluzia este că, dacă stilul tău de viață este nesănătos și stresant, este mai probabil să te simți anxios, indiferent dacă ai sau nu o tulburare de anxietate.

Aceste sfaturi pot ajuta la reducerea anxietății și la gestionarea simptomelor unei tulburări:
 • Conectați-vă cu ceilalți. Singurătatea și izolarea pot declanșa sau agrava anxietatea, în timp ce vorbirea față în față despre grijile tale le poate face adesea să pară mai puțin copleșitoare. Faceți un obicei în a vă întâlni în mod regulat cu prietenii, alăturați-vă unui grup de auto-ajutor sau de sprijin sau împărtășiți grijile și preocupările dvs. cu o persoană dragă de încredere. Dacă nu aveți pe nimeni la care să puteți contacta, nu este niciodată prea târziu pentru a construi noi prietenii și o rețea de sprijin.
 • Gestionați stresul. Dacă nivelul dvs. de stres este peste acoperiș, gestionarea stresului vă poate ajuta. Uită-te la responsabilitățile tale și vezi dacă există la care poți renunța, refuza sau delega altora.
 • Practicați tehnici de relaxare. Atunci când sunt practicate în mod regulat, tehnicile de relaxare, cum ar fi meditația mindfulness, relaxarea musculară progresivă și respirația profundă pot reduce simptomele de anxietate și pot crește sentimentele de relaxare și bunăstare emoțională.
 • Fă sport regulat. Exercițiile fizice sunt un factor natural de eliminare a stresului și a anxietății. Pentru a obține un beneficiu maxim, ținește cel puțin 30 de minute de exerciții aerobice în majoritatea zilelor (divizat în perioade scurte dacă este mai ușor). Activitățile ritmice care necesită mișcarea atât a brațelor, cât și a picioarelor sunt deosebit de eficiente. Încercați să mergeți, să alergați, să înotați, să dansați sau să artele marțiale.
 • Dormi suficient. Lipsa somnului poate exacerba gândurile și sentimentele anxioase, așa că încercați să obțineți șapte până la nouă ore de somn de calitate pe noapte.
 • Fii inteligent în privința cofeinei, alcoolului și nicotinei. Cofeina și alcoolul pot agrava anxietatea. Și deși poate părea că țigările sunt calmante, nicotina este de fapt un stimulent puternic care duce la niveluri mai mari, nu mai scăzute, de anxietate. Pentru ajutor la eliminarea obiceiului.
 • Opriți îngrijorările cronice. Îngrijorarea este un obicei mental pe care îl poți învăța cum să-l rupi. Strategiile precum crearea unei perioade de îngrijorare, provocarea gândurilor anxioase și învățarea să accepte incertitudinea pot reduce semnificativ îngrijorarea și pot calma gândurile anxioase.

Când să căutați ajutor profesional

În timp ce strategiile de auto-ajutorare pot fi foarte eficiente, dacă grijile, temerile sau atacurile de anxietate au devenit atât de mari încât provoacă suferință extremă sau vă perturbă rutina zilnică, este important să căutați ajutor profesional.

Dacă întâmpinați o mulțime de simptome fizice, ar trebui să începeți prin a face un control medical. Medicul dumneavoastră poate verifica pentru a se asigura că anxietatea dumneavoastră nu este cauzată de o afecțiune medicală, cum ar fi o problemă cu tiroida, hipoglicemie sau astm. Deoarece anumite medicamente și suplimente pot provoca anxietate, medicul dumneavoastră va dori, de asemenea, să știe despre orice rețetă, medicamente fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative pe care le luați.

Dacă medicul dumneavoastră exclude o cauză medicală, următorul pas este să vă consultați cu un terapeut care are experiență în tratarea tulburărilor de anxietate. Terapeutul va lucra cu dvs. pentru a determina cauza și tipul tulburării dvs. și va elabora un curs de tratament.

Tratament

Tulburările de anxietate răspund foarte bine la terapie – și adesea într-un timp relativ scurt. Abordarea specifică a tratamentului depinde de tipul de tulburare de anxietate și de severitatea acesteia. Dar, în general, majoritatea sunt tratați cu terapie, medicamente sau o combinație a celor două. Terapia cognitiv-comportamentală și terapia de expunere sunt tipuri de terapie comportamentală, ceea ce înseamnă că se concentrează mai degrabă pe comportament decât pe conflicte psihologice sau probleme din trecut. Ele pot ajuta cu probleme precum atacurile de panică, anxietatea generalizată și fobiile.

Terapia cognitiv-comportamentală

Vă ajută să identificați și să contestați tiparele de gândire negative și convingerile iraționale care vă alimentează anxietatea.

Terapia prin expunere

Vă încurajează să vă înfruntați temerile și anxietățile într-un mediu sigur, controlat. Prin expunerea treptată la obiectul sau situația de temut, fie în imaginația ta, fie în realitate, câștigi un sentiment mai mare de control. Pe măsură ce îți înfrunți frica fără a fi rănit, anxietatea ta se va diminua.

Medicamentație

Dacă aveți anxietate suficient de severă pentru a vă interfera cu capacitatea de a funcționa, medicamentele pot ajuta la ameliorarea anumitor simptome. Cu toate acestea, medicamentele pentru anxietate pot crea obiceiuri și pot provoca efecte secundare nedorite sau chiar periculoase, așa că asigurați-vă că vă cercetați cu atenție opțiunile. Mulți oameni folosesc medicamente anti-anxietate atunci când terapia, exercițiile fizice sau strategiile de ajutorare ar funcționa la fel de bine sau mai bine, fără efectele secundare și preocupările legate de siguranță. Este important să cântăriți beneficiile și riscurile medicamentelor, astfel încât să puteți lua o decizie în cunoștință de cauză.

Sursa: www.helpguide.org

Autori: Melinda Smith, M.A., Lawrence Robinson și Jeanne Segal, Ph.D.