Terapie versus medicație

Terapie versus medicație
De ce terapie și nu medicamente?

Gândul de a vă putea rezolva problemele luând o pastilă în fiecare zi poate suna atrăgător. De-ar fi atât de ușor! Problemele mentale și emoționale au cauze multiple, iar medicația nu este un remediu unic.

Medicamentul poate ajuta la ameliorarea anumitor simptome, dar vine cu efecte secundare. În plus, nu poate rezolva problemele „de ansamblu”. Medicamentele nu vă vor repara relațiile, nu vă vor ajuta să vă dați seama ce să faceți cu viața dvs. sau nu vă vor oferi o perspectivă asupra motivului pentru care continuați să faceți alegeri nesănătoase.

Terapia poate fi consumatoare de timp și provocatoare, deoarece emoțiile și gândurile incomode apar adesea ca parte a procesului de tratament. Cu toate acestea, terapia oferă beneficii de lungă durată dincolo de ameliorarea simptomelor. Terapia îți oferă instrumentele pentru a-ți transforma viața — pentru a relaționa mai bine cu ceilalți, pentru a-ți construi viața pe care ți-o dorești și pentru a face față oricăror curbe îți sunt aruncate în cale.

Întrebări pe care să ți le pui atunci când alegi un terapeut

Ceea ce este cel mai important la un terapeut sau un consilier este un sentiment de conexiune, siguranță și sprijin. Pune-ți următoarele întrebări:

Simți  că terapeutului îi pasă cu adevărat de tine și de problemele tale?

Simți că terapeutul te înțelege?

Terapeutul te acceptă așa cum ești?

Te-ai  simți confortabil să dezvălui  informații personale acestei persoane?

Simți că poți fi sincer și deschis cu acest terapeut? Că nu trebuie să te ascunzi sau să te prefaci că ești cineva care nu ești?

Este terapeutul un bun ascultător? Ascultă el sau ea fără să întrerupă, să critice sau să judece? Înțelegie sentimentele tale și ce spui cu adevărat? Te face să te simți auzit?

Tipuri de terapie și terapeuți

Există atât de multe tipuri de terapii și terapeuți; s-ar putea simți puțin copleșitor să începi. Nu uiti că niciun tip de terapie nu este cel mai bun; totul depinde de preferințele și nevoile tale individuale.

Este adevărat că anumite tehnici sunt mai utile decât altele în tratarea unor tipuri specifice de probleme (fobii, de exemplu). Dar, în general, cercetările despre „cel mai bun” tip de terapie ajung întotdeauna la aceeași concluzie:

Filosofia din spatele terapiei este mult mai puțin importantă decât relația dintre tine și terapeutul tău.

Dacă te simți confortabil și ai încredere în acea relație, modelul de terapie, ca și mașina ta, este doar vehiculul care te va ajuta să mergi mai departe către o viață mai împlinită. Acest lucru se va întâmpla indiferent de circumstanțele care v-au adus la terapie.

Tipuri comune de terapie

Majoritatea terapeuților nu se limitează la un anumit tip de terapie; mai degrabă, ei îmbină stiluri diferite pentru a se potrivi cel mai bine situației în cauză. Această abordare oferă terapeutului multe instrumente puternice.Cu toate acestea, ei au adesea o orientare generală care îi ghidează.

Terapie individuală. Terapia individuală explorează gândurile și sentimentele negative, precum și comportamentele dăunătoare sau autodistructive care le-ar putea însoți. Terapia individuală poate cerceta cauzele care stau la baza problemelor actuale (cum ar fi tiparele de relații nesănătoase sau o experiență traumatizantă din trecut), dar accentul principal este acela de a face schimbări pozitive în prezent.

Terapie de familie. Terapia de familie presupune tratarea mai multor membri ai familiei în același timp pentru a ajuta familia să rezolve conflictele și să își îmbunătățească interacțiunea. Se bazează adesea pe premisa că familiile sunt un sistem. Dacă un rol în familie se schimbă, toți sunt afectați și trebuie să-și schimbe și comportamentele.

Terapie de grup. Terapia de grup este facilitată de un terapeut profesionist și implică un grup de colegi care lucrează la aceeași problemă, cum ar fi anxietatea, depresia sau abuzul de substanțe, de exemplu. Terapia de grup poate fi un loc valoros pentru a practica dinamica socială într-un mediu sigur și pentru a găsi inspirație și idei de la colegii care se confruntă cu aceleași probleme.

Terapie de cuplu (consiliere matrimonială).Terapia de cuplu implică cele două persoane într-o relație dedicată. Oamenii merg la terapia de cuplu pentru a învăța cum să treacă prin diferențele lor, să comunice mai bine și să rezolve problemele din relație.

Tipuri de terapeuți și consilieri

Următoarele tipuri de profesioniști în domeniul sănătății mintale au pregătire avansată în terapie și sunt certificate de consiliile lor respective. Multe organizații profesionale oferă căutări online pentru profesioniști calificați. De asemenea, poate doriți să verificați din nou cu consiliul de reglementare de stat pentru a vă asigura că licența terapeutului este la zi și că nu există încălcări etice enumerate.

Cu toate acestea, rețineți că consilierii laici – membri ai clerului, antrenori de viață etc. – vă pot oferi și o ureche care să vă susțină și să asculte. Nu întotdeauna acreditările determină calitatea terapiei.

Tipuri comune de profesioniști în domeniul sănătății mintale:

Psiholog.

Psihologii au un doctorat în psihologie (Ph.D. sau Psy.D.) și sunt licențiați în psihologie clinică.

Asistent social.

Asistenții sociali clinici licențiați (LCSW) au o diplomă de master în asistență socială (MSW) împreună cu pregătire clinică suplimentară.

Terapeut de familie și căsătorie.

Terapeuții de familie și căsătorie (MFT) au o diplomă de master și experiență clinică în terapia matrimonială și familială.

Psihiatru.

Un psihiatru este un medic (M.D. sau D.O.) care s-a specializat în sănătate mintală. Pentru că sunt medici, psihiatrii pot prescrie medicamente.

La ce să vă așteptați la terapie sau consiliere

Fiecare terapeut este diferit, dar de obicei există unele asemănări în modul în care este structurată terapia. În mod normal, sesiunile vor dura aproximativ o oră și au loc aproximativ o dată pe săptămână.Deși pentru terapie mai intensivă, acestea pot fi programate mai des. Terapia se desfășoară în mod normal în cabinetul terapeutului, dar terapeuții lucrează și în spitale și case de bătrâni și, în unele cazuri, vor efectua vizite la domiciliu.

Așteaptă-te la o potrivire bună între tine și terapeutul tău. Nu te mulțumi cu potrivirea proastă. Este posibil să aveți nevoie să vedeți unul sau mai mulți terapeuți până când vă simțiți înțeles și acceptat.

Terapia este un parteneriat. Atât tu, cât și terapeutul contribuiți la procesul de vindecare. Nu ești de așteptat să faci singur munca de recuperare, dar nici terapeutul tău nu o poate face pentru tine. Terapia ar trebui să se simtă ca o colaborare.

Terapia nu va fi întotdeauna plăcută. Amintirile dureroase, frustrările sau sentimentele pot apărea. Aceasta este o parte normală a terapiei și terapeutul vă va ghida prin acest proces. Asigurați-vă că comunicați cu terapeutul despre cum vă simțiți.

Terapia ar trebui să fie un loc sigur. În timp ce uneori te vei simți provocat sau te vei confrunta cu sentimente neplăcute, ar trebui să te simți întotdeauna în siguranță. Dacă începeți să vă simțiți copleșit sau vă este teamă de ședințele de terapie, discutați cu terapeutul.

Sursa: https://www.helpguide.org