Terapia online: este potrivită pentru tine?

Terapia online: este potrivită pentru tine?

Terapie si consiliere online – este potrivită pentru tine?

Indiferent dacă căutați psihoterapie pentru stres, dificultăți de relație, doliu, depresie, anxietate sau altă problemă de sănătate mintală, terapia sau consilierea online poate fi o soluție eficientă. Iată tot ce trebuie să știți despre ea.

Ce este terapia online?

Terapia online este furnizarea de consiliere profesională în domeniul sănătății mintale prin internet, de obicei prin chat video live, aplicație de mesagerie, e-mail sau prin telefon. Cunoscută și sub denumirea de teleterapie, sănătate telementală, e-terapie sau consiliere online, practica a crescut rapid în popularitate de la începutul pandemiei COVID-19, permițând unui pacient să se conecteze cu un terapeut calificat din siguranța și confortul propriului cămin.

Terapia tradițională în persoană are loc de obicei în cabinetul unui terapeut și a fost folosită de mult timp ca un tratament eficient pentru multe probleme diferite de sănătate mintală și emoțională. Discuția cu un profesionist vă poate ajuta să depășiți obstacolele din viața dvs., să obțineți conștientizarea cauzei principale a problemelor dvs., să gestionați simptomele și să vă vindecați. De exemplu, studiile au arătat că terapia cognitiv-comportamentală (TCC) poate fi la fel de eficientă ca și antidepresivele în tratarea depresiei moderate până la severă, dar fără riscul unor efecte secundare dăunătoare sau neplăcute.

Cu toate acestea, nu trebuie să aveți de-a face cu o problemă de sănătate mintală diagnosticată, cum ar fi depresia sau anxietatea, pentru a beneficia de terapie. Dacă treci printr-o perioadă dificilă din viața ta, cum ar fi decesul, divorțul sau șomajul, terapia te poate ajuta. Chiar dacă vă confruntați cu preocupări de zi cu zi precum stres copleșitor, stima de sine scăzută sau probleme cu somnul, terapeutul potrivit vă poate oferi sprijin și îndrumări de specialitate și vă poate ajuta să faceți schimbări pozitive.

Este eficientă terapia online?

În timp ce terapia online este o formă mult mai nouă de terapie, dovezile actuale sugerează că pentru mulți oameni poate fi la fel de eficientă ca terapia în persoană. Dacă vorbiți din securitatea propriei case, vă poate fi chiar mai ușor să vorbiți despre problemele dvs. Terapia online vă permite, de asemenea, să comunicați cu un specialist calificat de oriunde în lume, evitând în același timp cheltuielile, timpul de călătorie și inconvenientele de a fi nevoiți să vă întâlniți în persoană.

Desigur, pot exista și unele dezavantaje semnificative ale terapiei online. În timp ce conectarea prin intermediul aplicației de text sau de mesagerie, de exemplu, poate fi o modalitate mai confortabilă de a comunica pentru unii, în special pentru cei mai tineri care au crescut folosind tehnologia, lipsa interacțiunii față în față îl răpește pe terapeut să-ți evalueze cel mai important lucru. Limbajul corpului și tonul vocii. De asemenea, poate face mult mai dificilă construirea încrederii și a unui raport de sprijin între terapeut și pacient, ceea ce este crucial pentru succesul terapiei. Acest lucru poate fi realizat doar în persoană sau printr-un link video live.

În cele din urmă, cât de bine funcționează terapia online depinde adesea de aceiași factori care determină succesul oricărui tip de terapie: nivelul de conexiune pe care îl ai cu terapeutul tău, cât de mult poți să te deschizi și munca pe care ești dispus să o depui. Pe lângă participarea la sesiunile tale, trebuie să aplici ceea ce ai învățat în situații din viața reală și să faci schimbări în stilul de viață sănătos care îți pot susține starea de spirit și sănătatea emoțională. Deși niciun terapeut – online sau în persoană – nu poate face munca grea de vindecare și creștere pentru tine, un terapeut bun poate folosi tehnologia disponibilă pentru a te ajuta să obții noi perspective și să-ți schimbi viața în bine.

Terapie online vs. terapie în persoană

Terapia online poate lua diferite forme – iar beneficiile și dezavantajele în comparație cu terapia în persoană pot varia în funcție de fiecare. Unii terapeuți oferă terapie online prin propriile cabinete private, în timp ce alții folosesc site-uri web sau directoare ale unor terțe părți pentru a intra în legătură cu pacienții. Unele dintre aceste servicii limitează contactul dintre terapeut și pacient la mesaje sau mesaje text live, în timp ce altele includ și apeluri telefonice săptămânale sau chat-uri video live. Acesta din urmă este cel care oferă cea mai apropiată experiență de terapia tradițională în persoană – și, prin urmare, este cel mai probabil să ofere aceleași recompense.

De ce terapia necesită interacțiune față în față

Limbajul corpului și alte indicii nonverbale joacă un rol important în modul în care comunicăm ca ființe umane. Expresiile tale faciale, manierele, postura și tonul vocii pot comunica mult mai mult decât numai cuvintele tale. Într-un cadru de terapie, subtilitățile comunicării nonverbale pot fi cruciale pentru a-l ajuta pe terapeut să detecteze orice neconcordanțe între răspunsurile tale verbale și nonverbale. De asemenea, îi poate ajuta să recunoască lucrurile pe care ați putea să nu doriți sau nu le puteți exprima în cuvinte și să înțeleagă adevăratul sens din spatele a ceea ce spuneți.

În mod similar, interacțiunea față în față cu un terapeut – chiar și pe un ecran video – poate ajuta la crearea unei conexiuni între voi atât de importantă pentru succesul terapiei. Este mult mai ușor să construiești un sentiment de încredere cu cineva atunci când poți vedea emoțiile și empatia pe care le comunică nonverbal – decât să citești doar mesajele scrise sau să asculți o voce fără chip.

Pe lângă importanța interacțiunii față în față, există și alte aspecte de luat în considerare atunci când comparăm terapia online cu cea în persoană.

Beneficiile terapiei online includ:

Comoditate.

Terapia online înseamnă că puteți accesa ajutor de oriunde aveți o conexiune rapidă la Internet. Nu trebuie să cheltuiți timp și bani călătorind la întâlniri, luptând cu traficul sau cu transportul public, parcând, stând într-o sală de așteptare, plătind pentru îngrijirea copiilor sau luându-vă concediu de la serviciu. Multe dintre obstacolele care îi împiedică pe oameni să caute terapie în persoană sunt eliminate prin comoditatea terapiei online.

Confort și siguranță.

Consultarea unui terapeut online din confortul și securitatea propriei case te poate ajuta adesea să te deschizi, să fii mai vulnerabil și să faci față mai bine emoțiilor dificile care pot apărea în timpul unei ședințe de terapie. Dacă aveți probleme de mobilitate, boli cronice sau o afecțiune care poate face dificilă părăsirea casei – cum ar fi agorafobia sau tulburarea de anxietate socială, de exemplu – terapia online poate fi soluția ideală.

Selecţie/Varietate.

Online, un terapeut calificat vă este accesibil chiar dacă locuiți într-o zonă îndepărtată. Indiferent unde locuiți, selecția mai mare de specialiști online înseamnă, de asemenea, că aveți mai multe șanse să găsiți un terapeut cu experiență în rezolvarea problemei dvs. specifice. (Deși, în teorie, aveți acces la terapeuți din întreaga lume, în unele zone sunteți limitat la furnizori autorizați în orașul sau țara în care locuiți). Odată cu accesul la o varietate de opțiuni, vine și un alt beneficiu important al terapiei online: ai posibilitatea de a schimba terapeuții până când îl găsești pe cel potrivit pentru tine.

Ușurința comunicării.

Când te întâlnești cu un terapeut doar o oră pe săptămână, uneori este dificil să-ți amintești tot ce ai trecut în săptămâna precedentă. Posibilitatea de a trimite un e-mail sau de a trimite mesaje terapeutului între sesiunile live vă permite să vă exprimați emoțiile și problemele în timp real pe măsură ce apar. Aspectul de mesagerie al unor servicii de terapie online poate fi, de asemenea, util pentru a vă urmări progresul și pentru a monitoriza eventualele eșecuri.

Confidențialitate.

Mulți oameni încă simt un stigmat în privința tratamentului pentru probleme de sănătate mintală. Este mai ușor să primești un tratament online anonim decât să vizitezi un terapeut în persoană. Conectându-te online, nu există niciodată teamă de a lovi pe cineva pe care îl cunoști în parcarea terapeutului sau în sala de așteptare, de exemplu.

Dezavantajele terapiei online includ:

Probleme tehnice.

Cu terapia online, te bazezi pe viteza conexiunii tale la internet și pe fiabilitatea dispozitivelor tale electronice. Dacă nu puteți reda filme online, este puțin probabil că veți putea susține un chat video neîntrerupt cu un terapeut. Desigur, chiar și cele mai bune conexiuni și echipamente pot întâmpina uneori probleme, perturbând sau limitând sesiunea de terapie.

Pierderea conexiunii emoționale.

Pe cât de eficientă poate fi videoconferința, atunci când nu împărțiți fizic același spațiu ca și terapeutul, poate fi mai greu să vă conectați emoțional. Chiar și atunci când vorbiți prin video, unele semnale ale limbajului corpului se pot pierde. Terapeutul poate să nu vă vadă piciorul care bate sub masă, de exemplu, sau s-ar putea să vă fie mai greu să înțelegeți empatia și grija terapeutului.

Furnizori necalificați.

Ca și în cazul căutării oricărui serviciu online, există întotdeauna riscul de a cădea pradă unui furnizor necalificat sau de nerecunoscut. Este important să verificați întotdeauna acreditările unui terapeut sau să utilizați un serviciu terț de renume care verifică toți consilierii de pe lista lor.

Terapia online nu este potrivită pentru toată lumea

Există încă unele situații în care terapia în persoană este preferabilă terapiei online. Dacă suferiți în prezent de o boală mintală severă, cum ar fi schizofrenia, aveți înclinații suicidale sau vă confruntați cu o altă situație de criză majoră, un terapeut va fi într-o poziție mult mai bună pentru a vă ajuta să lucrați în persoană, decât de la distanță.

Cum să profitați la maximum de terapia online

Cheia oricărui tip de terapie – online sau în persoană – este să găsești terapeutul potrivit pentru tine. Calificările, experiența și filosofia pot fi importante, dar relația pe care o dezvoltați cu terapeutul este cea care va defini adesea succesul terapiei dumneavoastră.

Găsirea terapeutului online potrivit poate necesita timp și efort, așa că nu vă fie teamă să puneți întrebări, să citiți recenzii și să profitați de orice sesiuni introductive gratuite. Un terapeut online va deveni partenerul tău în vindecare, recuperare și creștere, așa că este important să alegi pe cineva care te face să te simți înțeles, susținut și îngrijit. Trebuie să ai suficientă încredere în această persoană pentru a vorbi confortabil despre subiecte intime și adesea dificile și pentru a fi sincer despre ceea ce gândești și simți.

Alte sfaturi pentru a profita la maximum de terapia online

Comparați consilierii online, platformele și serviciile pe care le oferă.

Dar preferați terapeuții care oferă sesiuni video săptămânale live în care vă puteți conecta față în față în timp real. Serviciile de mesaje text și mesaje pot fi utile dacă vedeți deja un terapeut personal și sunteți doar în căutarea unui sprijin suplimentar, dar este puțin probabil ca acestea să fie o modalitate eficientă de a construi legătura necesară cu un terapeut.

Cercetați-vă mai întâi, dar fiți deschis la schimbare.

Uneori, poate fi copleșitor să scanezi o listă lungă de furnizori online disponibili. Înțelegerea puțin despre diferitele tipuri de terapie și terapeuți poate face mai ușor să faceți o selecție. Dar odată ce ați ales un terapeut, fiți deschis să faceți o schimbare dacă nu vi se pare corect. Crede în instinctele tale. Un avantaj al alegerii unui consilier online dintr-un serviciu terță parte este că este mai ușor să continuați să schimbați terapeuți până când găsiți unul care vi se potrivește.

Înțelegeți ce doriți să obțineți de la terapie.

Cu cât sunteți mai clar cu privire la obiectivele dvs. pentru începerea terapiei online, cu atât vă va fi mai ușor să vă măsurați progresul și să vă asigurați că profitați la maximum de proces. Este posibil să căutați ajutor pentru a aborda o anumită problemă de sănătate mintală, de exemplu, sau pentru a face față unui anumit aspect al vieții dvs. care nu funcționează. Indiferent de motivele dvs., asigurați-vă că le comunicați terapeutului și asigurați-vă că sunt abordate în timpul petrecut împreună.

Fii deschis și sincer cu terapeutul tău.

Este obișnuit ca emoțiile tulburătoare sau dureroase să apară în timpul terapiei. Deschideți-vă și împărtășiți-vă sentimentele cu terapeutul dvs. Dacă ceva este prea greu de vorbit, anunțați-i. Cu cât ești mai deschis și mai sincer, cu atât terapeutul tău te va putea ajuta mai bine.

Fii pregătit să lucrezi.

Terapia online necesită mai mult decât simpla conectare pentru a vorbi o dată pe săptămână. Un consilier vă poate oferi teme de făcut între sesiuni sau vă poate cere să încercați tehnici în situații reale. Pentru a profita la maximum de experiență, fiți pregătit să depuneți timp și efort. Și dacă săriți frecvent sesiunile de terapie, întrebați-vă de ce și discutați cu terapeutul.

Limitați distracția la domiciliu.

Este extrem de convenabil să vorbești cu un profesionist din confortul propriei case, dar nu vei obține atât de mult de la terapie dacă ședințele tale sunt întrerupte de copii, alți membri ai familiei, vecini zgomotoși, apeluri telefonice sau alte întreruperi. Alegeți un moment pentru terapie când casa dvs. este cea mai liniștită, cereți celorlalți membri ai familiei să nu vă deranjeze, opriți telefonul și opriți orice alte aplicații.

Găsirea și plata pentru terapie și consiliere online

În timp ce terapia online este adesea mai ieftină decât terapia în persoană, costul poate varia considerabil în funcție de locul, zona sau țara în care se află terapeutul, de tipul de terapie, beneficiile la care aveți acces și de tipul de serviciu oferit.

Multe servicii terțe oferă abonamente lunare sau anuale pentru a reduce costul sau pachete care vă permit să achiziționați mai multe sesiuni la un tarif redus. Unele servicii de terapie online oferă chiar teste gratuite, astfel încât să puteți încerca interacțiunea cu un terapeut pentru a vă ajuta să evaluați dacă este potrivit pentru dvs. Alții oferă tarife gratuite sau reduse, punându-vă în legătură cu voluntari instruiți, mai degrabă decât cu terapeuți profesioniști.

Oricare dintre aceste metode poate ajuta la scăderea costului terapiei online și o poate face pe cât de accesibilă, pe cât de convenabilă.

Vă invităm să analizați lista noastră de terapeuți, de asemenea, majoritatea oferă atât servicii online, cât și în persoană.

Sursa: https://www.helpguide.org