Sărbătoarea Crăciunului alături de copii
Perioada Sărbătorilor este una propice creării unei atmosfere familiale speciale, dar și a unor amintiri memorabile pentru copiii dumneavoastră. Cum să faceți pentru ca magia Crăciunului să dureze mai mult de câteva ore? Cum să transmiteți copiilor alte valori decât cele referitoare la consum?
Trăiți Magia Crăciunului… înainte de Crăciun
Așteptarea Crăciunului poate aduce la fel de mult entuziasm copiilor dumneavoastră ca sărbătoarea în sine. Vă vom prezenta câteva activități care îi vor ajuta să se păstreze răbdători până în ziua cea mare.
Calendarul
Cei foarte mici nu înțeleg ce înseamnă „4 săptămâni“ sau „6 zile“. Pentru a vă ajuta copilul să reprezinte concret timpul care trece și pentru a-l face să aibă răbdare până la Crăciun, puteți:
- să îl invitați să bifeze fiecare zi a lunii decembrie din calendar. Astfel va ști de câte ori va mai face nani până la Crăciun.
- confecționați un calendar de Advent, în care copilul să descopere o surpriză în fiecare zi. Acest ritual, asociat calendarului advent, vă va permite să petreceți un moment privilegiat cu copilul.
Scrisoarea pentru Moș Crăciun
Dacă copilul dumneavoastră îi trimite scrisoare lui Moș Crăciun, în curând el va primi prin poștă un răspuns. Cu câtă bucurie îl va întâmpina pe poștașul care-i aduce o scrisoare pe numele său, de la însuși Moș Crăciun.
În așteptarea marii zile, invitați-vă copilul „să scrie“ o scrisoare pentru Moș Crăciun. Vorbiți cu micuțul despre lucrurile pe care i-ar plăcea să le scrieți în scrisoare. (ex: salutări, recunoștința pentru cadourile de anul trecut, cadourile pe care și le-ar dori…)
Copilul poate realiza un desen pentru Moș Crăciun și de asemenea, poate lipi imagini reprezentând ceea ce i-ar plăcea să primească. Permiteți-i să ceară câte cadouri dorește.
Dacă are o pagină plină cu sugestii, explicați-i că este posibil să nu primească chiar tot, spunându-i, de exemplu:„ Nu cred că Moș Crăciun îți poate aduce toate cadourile, fiindcă lista ta este prea lungă. El îți va alege din listă cadourile pe care ți le va aduce.“ În același timp, îl puteți invita să vă arate pe listă, ce își dorește cel mai mult. Prevenindu-l, evitați asfel, să se simtă dezamăgit atunci când va despacheta cadourile. În plus, atunci când nu va mai crede în Moș Crăciun, va fi deja obișnuit să facă alegeri.
Pregătirile
Pentru copii, acestea rimează deseori cu…. a primi cadouri. Pentru a-l introduce pe micuț în cadrul plăcerii de a oferi, încurajați-l să deseneze sau să confecționeze diferite obiecte (de ex: un brăduț, un glob de Crăciun, o ghirlandă), pe care va putea apoi să le împacheteze și să le ofere membrilor familiei.
Atunci când împodobiți bradul, propuneți copilului să vă ajute. Va fi fericit să pună decorațiunile pe ramurile de jos, de exemplu. Totuși, nu vă întristați dacă nu vă va ajuta până la final, fiindcă cei mici au dificultăți în realizarea unor activități care durează mult timp.
Pregătirile sunt deja parte din sărbătoare, cu atât mai mult cu cât sunt însoțite de colindele de Crăciun.
Copilul dumneavoastră vă va ajuta cu plăcere la împachetatul cadourilor, mai ales dacă îi veți permite să își exprime creativitatea: puțină vată lipită pe pachet, fromează un norișor frumos, o hârtie colorată și plină cu desene, o întrece pe cea gata de ambalat, pe care o găsiți în magazine.
Cadourile. Cum le alegem?
Ca să evitați ca darurile dumneavoastră să nu se regăsească în fundul dulapului încă de la intrarea în Noul An, ar trebui să vă interesați foarte bine în legătură cu ceea ce își dorește copilul, înainte să cumpărați.
Iată ce puteți face, astfel încât cadourile oferite să aibă cea mai mare șansă să placă copilului.
Vizați o varietate de jucării, nu cantitatea.
- Faceți inventarul jucăriilor copilului ca să nu cumpărați același puzzle sau aceeași păpușă.
- Oferiți-i o jucărie pe care și-o dorește de multă vreme. Evitați-o pe cea pe care a descoperit-o la unul dintre prieteni sau pe cea pe care a văzut-o într-o reclamă
- Alegeți jucării variate, care să îi permită să:
- Se miște și să fie activ fizic ( ex: mingii, popice, căluț de jucărie)
- Să intre în rolul a diferite personaje: cutie de scule, mașinuțe
- Să gestioneze, ca să îi stimuleze coordonarea și motricitatea fină (ex: mărgele pe șnur, cretă, creioane, plastilină pentru modelat, creioane colorate, instrumente muzicale)
- Dăruiți cărți, pentru dezvoltarea limbajului și pentru a-i crește gustul pentru lectură.
Câte cadouri?
Cel mai indicat este să planificați un număr egal de cadouri, între frați și surori. Cei mici nu au noțiunea valorii, pentru ei, primirea unui singur cadou, chiar dacă acesta este mai valoros decât cele patru pe care le primesc fratele sau sora lui, reprezintă o mare dezamăgire. Cu toate acestea, nu este necesar să oferiți un munte de cadouri. Dacă aveți obiceiul de a strecura mici surprize în șoseta de Crăciun a copilului, le puteți împacheta separat și astfel, plăcerea despachetatului va dura mai mult.
Bucurați-vă de sărbătoare
Pentru copii, bucuria Crăciunului se limitează adesea la despachetatul șirului de cadouri. Pentru a ține la distanță o astfel de situație, provocați copilul să descopere cadoul pe care tocmai l-a desfăcut, înainte de a trece la următorul.
Permiteți-i să descopere singur diferitele posibilități de joacă ale noului său dar. Îi puteți spune, de exemplu: „ Ce se întâmplă dacă apeși butonul acela?“ Ar fi înțelept să stabiliți un cadou cu care cel mic să se distreze toată ziua chiar.
Copilul va deprinde bucuria de a oferi, dacă veți distribui cadourile, alternându-le pe cele care îi sunt destinate cu cele oferite celorlalți, inclusiv pe acelea pe care el însuși le-a pregătit.
După împărțirea cadourilor, puteți organiza jocuri, activitați sau cântece. Acestea vor permite atât copiilor, cât și adulților să împărtășească în continuare momente frumoase, de care își vor putea aminti mult timp.
Magia Crăciunului dăinuie după sărbătoare
Ca să prelungiți magia Crăciunului, puteți oferi familiei un cadou care nu costă bani: o zi întreagă de activități în familie. Această zi ar putea deveni chiar o tradiție a familiei.
Iată câteva idei, pe care le veți putea pune în practică în ziua respectivă:
- Micul dejun în pijama, în patul părinților
- Jucați jocuri de societate
- Vă distrați deghizându-vă
- Picnic în sufragerie
- Citiți povești
- Vedeți un film și mâncați popcorn
De reținut:
Antrenând copilul în pregătirile pentru Crăciun, îl veți învăța să iubească această sărbătoare, să ofere, să primească și să fie împreună cu familia.
Perioada din apropierea Crăciunului, vă permite să creați tradiții proprii familiei dumneavoastră.
Bucuria Crăciunului nu constă doar în primirea cadourilor, ci și în momentele frumoase petrecute în ziua de Crăciun, dar și în celelalte luni ale anului.