Recenzia cărții „Jurnal de Mămicie” – de Niculina Ghițulescu

Recenzia cărții „Jurnal de Mămicie” – de Niculina Ghițulescu

Jurnal de Mămicie este cartea cu care autoarea Niculina Ghițulescu se prezintă comunității cititorilor și lumii, în general. Publicată de editura Creatio, în luna aprilie a anului 2022, Jurnal de Mămicie a devenit rapid apreciată, în special de publicul feminin, căruia i se adresează mod deosebit.

Experiența unică de.. mămicie

Cartea dezvăluie experiența unică pe care o trăiește femeia care își dorește să devină mamă, care este binecuvântată cu miracolul de a fi mamă și care simte cu aceeași inimă iubirea infinită și durerea începutului de drum.

Datorită formării ca psiholog, Niculina a avut ocazia să fie alături de femei care întâmpinau diferite obstacole în intervalul de dinainte sau de după naștere, oferindu-le consiliere, înțelegere și o însoțite blândă în timpul întâlnirilor cu acestea.

Perioada de după naștere, cu emoții de fericire, care bubuie în piept altele nespuse, sentimente contradictorii, situații noi, uneori copleșitoare și multe altele experimentate de femeile care devin mame, au creat circumstanțele favorabile apariției acestei cărți.

Pornind de la propria experiență, Niculina a dorit să vină mai aproape de proaspetele mămici, să le ofere sprijin, atât din punct de vedere emoțional cât și psihic, împărtășindu-le  propria poveste.

În carte sunt descrise în detaliu capitole majore din viața de familie și de femeie-mamă, precum:

  • „O sarcină în umbra fricii“
  • „Nașterea“
  • „Așteptări versus Realitate“
  • „Depresiaa postnatală“
  • „Ce aș face diferit?“, etape în care, firescul este măsurat cu talerul necunoscutului, al emoției neexperimentate, al instinctului  primordial al mamelor de a-și proteja copiii, dar și al unei forțe interioare de nestăvilit și care iese la suprafață și îmbrățișează cu blândețe lacrimilie,  redându-le bucuriei de a trăi din nou, în armonie cu sine.

Titlul trimite cu gândul la o relatare intimă, la o apropiere sufletească și umană și care încredințează tuturor un amalgam de emoții neadresate, reacții sau comportamente nedorite cauzate de acestea, dar și de lipsa de înțelegere din partea familiei uneori, toate împletindu-se într-un discurs cald, care ghidează spre soluții sau metode ușoare și creative, îndreptate spre reconectarea cu propria persoană și spre redobândirea stimei și aprecierii de sine și care sunt un real ajutor în provocările care se ivesc pe parcursul perioadei maternității.

Ce ne aduce această carte?

Jurnal de Mămicie nu se adresează doar mamelor, ci și familiilor acestora, parte importantă și integrată în evenimentele care au loc după nașterea copilului.

Jurnal de Mămicie“ ia povara culpabilității și a neputinței de pe umerii mamelor și o transformă în acceptare și iubire de sine.

Jurnal de Mămicie este limbajul mamelor care nu găsesc altă modalitate de a-și comunica trăirile decât prin scris, este o dovadă de curaj, de asumare și de solidaritate față de femeia care dăruiește Viața.

Modul inedit în care autoarea a hotărât să își expună experiența unică, totodată atât de similară cu a altor femei, prin trăiri, emoții, frici resimțite, pendulări între stări de fericire pură sau recunoștință și neliniști profunde, creează o punte a toleranței față de mamă, o legătură cu femeile care-și citesc prin ea, propria poveste nespusă, o împreunare a dorinței de a fi în sprijinul acelora care, odată cu maternitatea devin în același timp, vulnerabile și de neoprit.

Un Jurnal în care cea mai prețioasă dezvăluire se află  chiar înăuntrul fiecăreia „tu ești chiar ceea ce cauți.“

Interviu cu Niculina Ghițulescu

Redactor Mihaela Cristea

Clinica Marfil – Cursuri și terapie