Recenzia cărții „Geniul Emoțiilor” – de Patricia Cihodaru

Recenzia cărții „Geniul Emoțiilor” – de Patricia Cihodaru

Apărută la editura Asociației pentru Dezvoltarea Inteligeței Emoționale (ADΨE), în București, ianuarie 2021, Geniul Emoțiilor, scrisă de psihoterapeutul Patricia Cihodaru reprezintă un material fundamental în ceea ce privește o abordare sănătoasă a trăirilor care ne constituie ca ființe umane. Înființată de Patricia, ADΨE își propune să aducă oamenilor informații despre sănătatea și inteligența emoțională, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor emoționale precum: anxietate, depresie, atacuri de panică, mâncatul compulsiv pe fond emoțional și multe altele. Sub egida Asociației sunt organizate seminarii, conferințe, retreat-uri gratuite, prin intermediul cărora oamenii pot beneficia de modalități de autoeducare și informare în domeniul sănătății în general.

Geniul Emoțiilor încununează un efort, mai exact un demers intens de studiu și aprofundare practică în psihoterapie și în lucrul cu emoțiile.

Pentru Patricia, profesia de psihoterapeut este în primul rând o vocație, iubește ceea ce face și acest lucru este cu ușurință remarcat în mesajul acestei cărți.

Ideea de a scrie o carte-manual despre sănătatea emoțională avea deja sămânță în sufletul său, însă ceea ce a determinat-o să înceapă efectiv să scrie, a fost întrebarea pe care i-a adresat-o un tânăr, în timpul unei ședințe de terapie: „ Cum să fac să nu mai am emoții?“ A fost momentul în care a realizat că oamenii păstrează foarte multă durere în emoții neexprimate și tocmai acestea îi încurcă și îi împiedică să se cunoască cu adevărat.

În Geniul Emoțiilori-a pus“ pe părinții săi, și-a așezat însuși geniul Vieții care a plămădit-o: pasiunea mamei pentru studiul psihologiei și iubirea și recunoștința tatălui față de măreția naturii; un ocean de emoții pe care le-a crescut cu inocența, încântarea și curiozitatea copilăriei.

Geniul Emoțiilor este dedicată tuturor oamenilor care sunt preocupați de emoțiile lor, de aspectul vieții interioare, de evoluție interioară, de cunoaștere psihologică, fie din punct de vedere preventiv, pentru a ști ce să facă dacă le va fi greu în viață, fie ca modalitate de intervenție, în situații în care au nevoie de răspunsuri.

În prima parte, Patricia propune o modalitate sănătoasă de procesare a emoțiilor, iar asta presupune să facem cunoștință cu viața noastră interioară și să ne procesăm conștient emoțiile, prin diferite etape, cărora le-a acordat câte un capitol în carte:

Ce înseamnă procesarea conștientă? – Onestitatea emoțională, ne ajută să descoperim ce simțim cu adevărat, recomandând chiar, să ne întrebăm: Ce simt eu cu adevărat? Când vrem să răspundem, deseori constatăm că nu avem:

Vocabular emoționalîn psihoterapia cognitiv – comportamentală există studii care atestă că oamenii sunt cu atât mai sănătoși emoțional cu cât cunosc mai multe nume de emoții. Atunci când vorbim despre emoții, ne regăsim unii în experiența celorlalți fiindcă emoțiile sunt universal umane, cu toții le avem.

În emoțiile noastre este conținut Geniul Vieții, emoțiile au inteligență și la această concluzie a ajuns în momentul în care, primind oameni în cabinet și lucrând cu ei,  cu suferințele lor fizice sau emoționale, a realizat că prin acestea, sufletul lor încerca să îi ajute să mai descopere ceva despre sine, prin acele experiențe pe care le trăiau.

Geniul Vieții ne vorbește prin emoțiile noastre, ne transmite mesaje prin intermediul furiei sau fricii, în asta constă geniul lor, în inteligența interioară care se manifestă prin aceste unde ale sufletului, care sunt emoțiile.

Firul Ariadnei în carte este reprezentat de procesarea conștientă a emoțiilor, apoi recunoașterea și asumarea lor (să fim onești emoțional), numirea acestora, urmată de conștientizarea mesajului transmis și în cele din urmă, exprimarea lor într-un mod sănătos, astfel încât să nu ne provocăm suferință nouă și nici oamenilor pe care îi iubim.

În partea a doua este prezentat modul în care emoțiile intervin în diferite domenii ale vieții, în relații, de exemplu, și cum, lucrând rănile emoționale, relațiile pe care le avem cu ceilalți devin armonioase și de lungă durată. Alte subiecte abordate aici sunt legate de copii și de emoțiile lor,  de modul în care îi putem educa pe cei mici astfel încât să își poată gestiona emoțiile  sau de emoții și sănătate – o relație strânsă, care poate fi dezvoltată în avantajul oamenilor, prin dezactivarea acelor mecanisme care provoacă stresul și bolile care evoluează din el, prin procedeul numit somatizare.

Un loc special în carte este rezervat Resentimentelor, acumulării de trăiri negative, de asemenea, este explicat rolul Iertării, cum facem să iertăm, la nivel sufletesc, fără urme ale unor emoții neexprimate, iar criteriul prezentat este unul simplu de pus în practică, astfel încât să iertăm autentic.

Tot ce este exprimat cu onestitate este sănătos și permite energiei să curgă liber în corp și să devină un factor sanogen.

„Geniul Emoțiilor este ghidul către inteligența ascunsă a sufletului tău.“

Redactor: Mihaela Cristea