Psihologia – portretul sănătății mentale

Psihologia – portretul sănătății mentale

Spre sufletul omului

Psihologia – știință a sufletului, ca să ne întoarcem în timp și transmitere la originea cuvântului – studiază o gamă de funcții și procese mentale precum gândurile, limbajul, emoțiile, conștiința, percepția, motivația și personalitatea conținute în comportamentul uman.

Preocuparea față de descifrarea misterului ființei umane a traversat multe vremuri, multe minți, multe școli, oameni și transformări. Datorită acestei transcenderi și a explorărilor efectuate încă din antichitate, de către Platon sau Aristotel, în abordări disonante ale psihologiei, s-au consolidat pilonii studiului și ai evoluției în timp ai acestei științe.

  • Aristotel plasează psyche-ul uman în ansamblul naturii, studiindu-i principiile și cauzele: supremul scop al cunoașterii. În ceea ce privește sufletul, știința sa constă în unitatea funcțiilor spirituale și vitale, considerându-l însușirea, proprietatea sau calitate a corpului, care îndeplinește trei funcții vitale: „nutritivă, senzitivă și rațională.’’
  • Aristotel a definit sufletul „formă a trupului natural.’’
  • Pe de altă parte, Platon avansează dualismul dintre suflet și viața biologică.

Cu alte cuvinte, evoluția acestei preocupări a fost șlefuită cu devotament și iubire față de cunoașterea fină și în permanentă schimbare a ființei umane.

Psihologia, prin timp

Ca știință, psihologia își are originea la Leipzig, în laboratorul de psihologie experimentală al lui Wilhelm Wundt.

În prezent, Psihologia este o profesie proeminentă pentru dezvoltarea societății, prin prisma caracterului său social, dar și al instituțiilor de formare și de studiu, răspândite peste tot în lume.

Psihologia și implicit profesia de psiholog, își menține – ba chiar își amplifică, datorită  pregătirii, activității profesionale și a rezultatelor obținute de specialiști în diferite zone de desfășurare – importanța și necesitatea în societate.

Ramuri ale psihologiei au oferit o bogată sursă de studiu, sprijin, apropiere și înțelegere acelora care au realizat că evoluția omului, sănătatea și starea de bine  necesită cuprinderea tuturor componentelor sale, văzute și nevăzute.

Într-un fel, psihologul este concretizarea celor neștiute, neexplorate ale fiecăruia dintre noi, este bastonul-observator și îndrumător în situații de neclaritate sau provocatoare. Relația stabilită între psiholog și client transcende barierele cunoscute și generează deschiderea căii spre cunoaștere și vindecare.

Profesia de psiholog ocupă un rol deosebit în domeniul sănătății omului.

De câte ori, în câte moduri și cu câți dintre noi nu s-a demonstrat astfel?

  • Sănătatea personală
  • Sănătatea copilului
  • Sănătatea familiei
  • Sănătatea cuplului
  • Sănătatea relațiilor
  • Sănătatea colectivă

Toate reprezintă tot atâtea ținte pe care un psiholog devotat le dobândește în ședințele de consiliere sau de terapie pe care le desfășoară.

Psihologia în România

Aceleași rădăcini germane le are și evoluția psihologie în țara noastră, prin aportul oferit de discipolii lui Wundt.

Din 2004, în fiecare an în data de 27 Mai, instituțiile acreditate și reprezentanți ai comunității psihologilor din România sărbătoresc Ziua Psihologului, – un eveniment care marchează exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, care a dus la înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România și reunește și promovează practicienii din cadrul acestei nobile profesii.

Menționăm și noi câțiva dintre cei care au pus bazele și au dat mai departe ștafeta cunoașterii, așa cum le-a fost permis:

  • Eduard Gruber – a înființat primul laborator de psihologie experimentală, în 1893, la Iași, printre primele 10 astfel de laboratoare în lume.
  • Ștafeta este predată ulterior lui Mihai Ralea, tot la Iași.
  • Constantin Rădulescu – Motru – a introdus primele cursuri universitare de psihologie experimentală la Universitatea din București.
  • Florian Ştefănescu-Goangă – a pus bazele Catedrei de Psihologie, în cadrul universității din Cluj-Napoca. Tot în Cluj, în perioada comunistă, în mediul universitar, Alexandru Roșca.
  • Din școala modernă, amintim pe: Paul Popescu-Neveanu, Ioan Radu sau Adrian Neculau.

Încă avându-i în conștiința colectivă pe cei care au înaintat contribuția lor evoluției psihologiei, menținem calea de înaltă cunoaștere cu recunoștința profundă pe care o exprimăm față de profesia și aportul educațional, științific și cultural al unui psiholog emerit, Prof.univ.dr. Anca Munteanu.

Doamna Profesor susține și conține cu o capacitate spirituală nemărginită, valoarea PsihoEducativă și cu caracter primordial uman al proiectelor și activității pe care o desfășoară specialiștii în sănătate ai Clinicii Marfil.

Pentru toată contribuția adusă peisajului psihologic autohton și nu numai, îi suntem cu onestitate recunoscători și în egală măsură, moral datori să cunoaștem și să conștientizăm necesitatea unei viziuni sănătoase asupra omului și a vieții.

  • Recuperarea și menținerea sănătății, împlinirea omului, la nivel psihic, emoțional, spiritual, trăirea experienței umane cu asumare și cu plenitudinea sentimentului de bucurie și de echilibru interior, sunt doar câteva repere pe care psihologii le trasează în activitatea lor.
  • Suntem unii lângă alții în această călătorie pământeană, fiecare cu locul, scopul și sensul său însă interconectați inefabil spre permanentă eliberare, vindecare și perpetuare.

Drept urmare, în această zi, transmitem apreciere, susținere și recunoaștere psihologilor care și-au dedicat energia și timpul cunoașterii, însoțirii și înțelegerii celorlalți, făcând prin munca lor, lumea noastră un loc mai bun și mai frumos!

Recunoștința ni se îndreaptă de asemenea spre colegii noștri:

  • Psiholog și Psihoterapeut Gabi Bădăluță
  • Psiholog și Psihoterapeut Brîndușa Andrei
  • Psiholog și Psihoterapeut Simona Mihalik
  • Psiholog și Psihoterapeut Ioana Oneț
  • Psiholog și Psihoterapeut George Siminic
  • Psiholog și Psihoterapeut Patricia Cihodaru
  • Psiholog și Psihoterapeut Alexandra Popovici
  • Psiholog și Psihoterapeut Junona Prisăcean

Vă dorim să vă bucurați de experiențe inovatoare în profesia pe care o desfășurați!