Prima întâlnire cu terapeutul
Primele tale ședințe de terapie
Prima sau chiar și a doua sesiune de terapie reprezintă un moment decisive pentru conexiunea reciprocă și un timp necesar terapeutului pentru a afla despre dvs. și problemele pe care le întâmpinați. Terapeutul poate cere un istoric de sănătate mintală și fizică. De asemenea, este o idee bună să discutați cu terapeutul despre ceea ce sperați să obțineți în terapie. Împreună, puteți stabili obiective și repere pe care le puteți utiliza pentru a vă măsura progresul pe parcurs. Acesta este, de asemenea, un moment important pentru a vă evalua legătura cu terapeutul. Simțiți că terapeutului dvs. îi pasă de situația dvs.și este implicat în recuperare? Vă simțiți confortabil să puneți întrebări și să împărtășiți informații sensibile? Amintiți-vă, sentimentele, precum gândurile sunt importante, așa că dacă vă simțiți inconfortabil, nu ezitați să luați în considerare un alt terapeut.
Profitați la maximum de terapie și consiliere
Pentru a profita la maximum de terapie, este nevoie să aplicați ceea ce ați învățat în sesiunile dvs. în viața reală. Cincizeci de minute de terapie în fiecare săptămână nu vă vor vor repara; este modul în care folosiți ceea ce ați învățat în restul timpului dvs.. Iată câteva sfaturi pentru a profita la maximum de sesiunile cu terapeutul: Faceți schimbări în stilul de viață sănătos. Există multe lucruri pe care le puteți face în viața de zi cu zi pentru a vă susține starea de spirit și pentru a vă îmbunătăți sănătatea emoțională. Adresați-vă altora pentru sprijin.Fă multă mișcare și dormi.Mănâncă bine.Fă-ți timp pentru relaxare și joacă. Lista continuă… Nu vă așteptați ca terapeutul să vă spună ce să faceți. Tu și terapeuții tăi sunteți parteneri în recuperarea voastră. Terapeutul vă poate ajuta prin ghidare și sugestii de tratament, dar numai dvs. puteți face modificările de care aveți nevoie pentru a merge mai departe. Luați-vă un angajament față de tratamentul dvs. Nu săriți peste sesiuni decât dacă trebuie neapărat. Dacă terapeutul vă dă teme pentru acasă între sesiuni, asigurați-vă că le veți face. Dacă săriți peste sesiuni sau dacă sunteți reticent să mergeți, întrebați-vă de ce. Evitațiți discuțiile dureroase? Ultima dvs. ședință a atins un nerv? Vorbiți despre reticența dvs. cu terapeutul . Împărtășiți ceea ce simțiți. Vei profita la maximum de terapie dacă ești deschis și sincer cu terapeutul tău în ceea ce privește sentimentele tale. Dacă vă simțiți jenat sau rușinat sau dacă ceva este prea dureros pentru a vorbi, nu vă fie teamă să-i spuneți terapeutului. Încet, puteți lucra împreună pentru a rezolva problemele.
Funcționează terapia?
Ar trebui să puteți spune într-o sesiune sau două dacă dvs. și terapeutul dvs. sunteți potriviți. Dar uneori, s-ar putea să vă placă terapeutul, dar simțiți că nu faceți progrese. Este important să vă evaluați progresul pentru a vă asigura că obțineți ceea ce aveți nevoie de la terapie. Un cuvânt de precauție: nu există un drum lin și rapid către recuperare. Este un proces plin de întorsături și ocazional, întoarcere. Uneori, ceea ce inițial părea o problemă simplă se transformă într-o problemă mai complicată. Aveți răbdare și nu vă descurajați din cauza eșecurilor temporare. Nu este ușor să spargi modele vechi, înrădăcinate. Amintiți-vă că creșterea este dificilă și nu veți fi o persoană nouă peste noapte. Dar ar trebui să observați schimbări pozitive în viața dvs. Starea de spirit generală s-ar putea îmbunătăți, de exemplu. S-ar putea să vă simțiți mai conectat cu familia și prietenii. Sau o criză care ar fi putut să vă copleșească în trecut nu vă mai scufundă la fel de mult, de data asta. Sfaturi pentru evaluarea progresului dumneavoastră în terapie Se schimbă viața dvs.în bine? Priviți diferitele părți ale vieții dvs.: serviciu, casă, viața socială. Terapeutul dvs. vă îndeplinește obiectivelw stabilite de dvs. ? Terapia vă provoacă? Vă împinge dincolo de zona dvs. de confort? Simțiți că începeți să vă înțelegeți mai bine? Vă simțiți mai încrezător și mai împuternicit? Relațiile dvs. se îmbunătățesc? Terapeutul dvs. ar trebui să lucreze cu dvs., reevaluându-vă obiectivele și progresul după cum este necesar. Totuși, rețineți că terapia nu este o competiție. Nu sunteți un eșec dacă nu vă îndepliniți obiectivele în numărul de sesiuni pe care le-ați planificat inițial. Concentrați-vă în schimb pe progresul general și pe ceea ce ați învățat pe parcurs.
Când să opriți terapia sau consilierea
Când să opriți terapia depinde de dumneavoastră și de situația dumneavoastră individuală. În mod ideal, veți opri terapia atunci când dvs. și terapeutul ați decis că v-ați îndeplinit obiectivele. Cu toate acestea, este posibil să simțiți la un moment dat că ați obținut ceea ce aveți nevoie din terapie, chiar dacă terapeutul simte diferit. Părăsirea terapiei poate fi dificilă. Amintiți-vă că relația terapeutică este o legătură puternică, iar încheierea acestei relații este o pierdere – chiar dacă tratamentul a avut succes. Vorbiți despre asta cu terapeutul dvs. Aceste sentimente sunt normale. Nu este neobișnuit ca oamenii să se întoarcă pentru scurt timp la un terapeut din când în când, pe măsură ce apar nevoi noi.
Atâta timp cât continui să progresezi în terapie, este o opțiune
Unii oameni continuă să meargă la terapie în mod continuu. Este în regulă, mai ales dacă nu există alte persoane la care să apeleze pentru a primi sprijin în viața lor. În mod ideal, terapeutul dumneavoastră vă va putea ajuta să dezvoltați surse exterioare de sprijin, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. Dacă terapia răspunde unei nevoi importante din viața dvs. și cheltuiala nu este o problemă, continuarea la infinit este o alegere legitimă.
Semne că ar putea fi necesar să schimbați terapeuții
- Nu vă simțiți confortabil să vorbiți despre ceva.
- Terapeutul dvs. respinge problemele sau preocupăriledvs.
- Terapeutul dvs. pare să aibă o agendă personală.
- Terapeutul dvs. vorbește mai mult decât ascultă.
- Terapeutul dvs. vă spune ce să faceți și cum să vă trăiți viața.
Sursa: https://www.helpguide.org