Depresia – Simptome și semnale de avertizare
Ești deprimat? Iată câteva dintre semnele depresiei la care să fi atent și cum pot varia în funcție de vârsta, sex și alți factori.
Ce este depresia?
A te simți dezamăgit din când în când este o parte normală a vieții, dar atunci când emoții precum lipsa de speranță și disperarea se instalează și pur și simplu ele nu dispar, s-ar putea să suferi de depresie. Mai mult decât tristețea ca răspuns la luptele și eșecurile vieții, depresia schimbă modul în care gândești, simți și funcționezi în activitățile zilnice. Capacitatea ta de a lucra, de a studia, de a mânca, de a dormi și de a te bucura de viață, toate au de suferit. Doar încercarea de a trece peste zi poate fi uneori copleșitor. În timp ce unii oameni descriu depresia ca „trăiind într-o gaură neagră” sau având un sentiment de moarte iminentă, alții se simt lipsiți de viață, goi și apatici. Bărbații în special se pot simți furioși și neliniştiți. Oricum te confrunți cu problema și simptomele, lăsată netratată poate deveni o afecțiune gravă de sănătate. Dar este important să rețineți că sentimentele de neputință și deznădejde sunt simptome ale depresiei, nu realitatea situației tale. Oricât de lipsit de speranță te simți, există soluții. Recunoscând diferitele simptome ale depresiei, poți face primii pași pentru a te simți mai bine și a depăși problema.
Semne și simptome
Simptomele depresiei variază de la persoană la persoană, dar există câteva semne și simptome comune. Este important să ne amintim că aceste simptome pot face parte din ciclurile normale ale vieții. Dar cu cât aveți mai multe simptome, cu cât sunt mai puternice și cu cât durează mai mult – cu atât este mai probabil să aveți de-a face cu depresia.
10 simptome comune ale depresiei
- Sentimente de neputință și deznădejde. O perspectivă sumbră – nimic nu se va îmbunătăți vreodată și nu poți face nimic pentru a-ți îmbunătăți situația.
- Pierderea interesului pentru activitățile zilnice. Nu-ți mai pasă de hobby-uri, distracții, activități sociale sau sex. Ți-ai pierdut capacitatea de a simți bucurie și plăcere.
- Modificări ale apetitului sau ale greutății. Pierdere semnificativă în greutate sau creștere în greutate – o modificare de peste 5% din greutatea corporală într-o lună.
- Tulburări de somn. Fie insomnie, sau trezirea la primele ore ale dimineții, fie somnul excesiv.
- Furie sau iritabilitate. Senzație de agitație, anxietate sau chiar violentă. Nivelul tău de toleranță este scăzut, temperamentul este unul coleric și totul și toată lumea te deranjează.
- Pierderea energiei. Senzație de oboseală și epuizare fizică. Întregul corp se poate simți greu și chiar și sarcinile mici sunt epuizante sau durează mai mult ca în mod obișnuit.
- Ura de sine. Sentimente puternice de inutilitate sau vinovăție. Te critici aspru pentru deciziile și greșelile percepute.
- Comportament nesăbuit. Vă angajați în comportamente de evadare, cum ar fi abuzul de substanțe, jocurile de noroc compulsive, conducerea nesăbuită sau sporturile periculoase.
- Probleme de concentrare, greutatea de a lua decizii sau de a-ți aminti lucruri.
- Dureri inexplicabile. O creștere a durerilor fizice, cum ar fi dureri de cap, dureri de spate, dureri musculare și dureri de stomac.
Suferi de depresie? Completează acest test despre depresie pentru a afla:
Testează-ți nivelul de depresie
În ultimele 2 săptămâni, cât de des ați fost deranjat de oricare dintre următoarele probleme?
Puțin interes sau plăcere în a face lucruri: Deloc (0 puncte) Câteva zile (1 punct) Mai mult de jumătate din zile (2 puncte) Aproape în fiecare zi (3 puncte)
Senzație de dezamăgire, depresie sau fără speranță Deloc (0 puncte) Câteva zile (1 punct) Mai mult de jumătate din zile (2 puncte) Aproape în fiecare zi (3 puncte)
Dificultăți de a adormi sau de a adormi sau de a dormi prea mult: Deloc (0 puncte) Câteva zile (1 punct) Mai mult de jumătate din zile (2 puncte) Aproape în fiecare zi (3 puncte)
Te simți obosit sau ai puțină energie: Deloc (0 puncte) Câteva zile (1 punct) Mai mult de jumătate din zile (2 puncte) Aproape în fiecare zi (3 puncte)
Poftă de mâncare scăzută sau supraalimentare: Deloc (0 puncte) Câteva zile (1 punct) Mai mult de jumătate din zile (2 puncte) Aproape în fiecare zi (3 puncte)
Să te simți rău cu tine însuți – sau că ești un eșec sau că te-ai dezamăgit pe tine sau familia ta: Deloc (0 puncte) Câteva zile (1 punct) Mai mult de jumătate din zile (2 puncte) Aproape în fiecare zi (3 puncte)
Probleme de concentrare asupra lucrurilor, cum ar fi cititul sau privitul la televizor: Deloc (0 puncte) Câteva zile (1 punct) Mai mult de jumătate din zile (2 puncte) Aproape în fiecare zi (3 puncte)
Mișcarea sau vorbirea atât de încet încât alți oameni ar fi putut observa: Deloc (0 puncte) Câteva zile (1 punct) Mai mult de jumătate din zile (2 puncte) Aproape în fiecare zi (3 puncte)
Gânduri că ar fi mai bine să mori sau să te rănești: Deloc (0 puncte) Câteva zile (1 punct) Mai mult de jumătate din zile (2 puncte) Aproape în fiecare zi (3 puncte) _________________________________________________________________________________________
Scor: Interpretarea scorului:
1 până la 4: Depresie minimă. 5 până la 9: Depresie ușoară. 10 până la 14: Depresie moderată. 15 – 19: Depresie moderat severă. 20 până la 27: Depresie severă sau majoră. *Acest chestionar nu este destinat să înlocuiască diagnosticul profesional. Sursa: Chestionarul de sănătate a pacientului-9 (PHQ-9) ADAA
Depresie și riscul de sinucidere
Depresia este un factor de risc major pentru sinucidere. Disperarea profundă și lipsa de speranță pot face ca sinuciderea să se simtă ca singura modalitate de a scăpa de durere. Dacă aveți o persoană dragă cu depresie, luați în serios orice discuție sau comportament suicidar și urmăriți semnele de avertizare:
- A vorbi despre uciderea sau rănirea propriei persoane.
- Exprimarea sentimentelor puternice de deznădejde sau de a fi prins în capcană.
- O preocupare neobișnuită cu moartea sau moartea.
- Acționează cu nesăbuință, ca și cum ar avea o dorință de moarte (de exemplu, trecând cu viteză prin semaforul roșu).
- Chemarea sau vizitarea oamenilor pentru a-și lua rămas bun.
- Punerea în ordine a afacerilor (darea bunurilor prețioase, legarea capetelor libere).
- A spune lucruri precum „Toată lumea ar fi mai bine fără mine” sau „Vreau să ies”.
- O trecere bruscă de la a fi extrem de jos la a te comporta calm și fericit.
Dacă suspectați că cineva apropiat, un prieten sau un membru al familiei ia în considerare sinuciderea, exprimați-vă îngrijorarea și căutați ajutor imediat. A vorbi deschis despre gânduri și sentimente suicidare poate salva o viață. Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară, Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului (ARPS) vă pune la dispoziție serviciul gratuit şi confidenţial de consiliere telefonică, îi puteți contacta în zilele de Vineri, Sâmbătă și Duminică, între 19:00 – 07:00 la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau prin email în formatul 24/7 la sos@antisuicid.ro
Cum variază simptomele depresiei în funcție de sex și vârstă?
Depresia variază adesea în funcție de vârstă și sex, simptomele diferă între bărbați și femei, sau tineri și adulți în vârstă.
Bărbați
Bărbații depresivi sunt mai puțin susceptibili în a recunoaște sentimentele de disprețuire de sine și deznădejde. În schimb, ei tind să se plângă de oboseală, iritabilitate, probleme de somn și pierderea interesului pentru muncă și hobby-uri. De asemenea, este mai probabil să experimenteze simptome precum furie, agresivitate, comportament nesăbuit și abuz de substanțe.
Femei
Femeile sunt mai predispuse să experimenteze simptome precum sentimente pronunțate de vinovăție, somn excesiv, supraalimentare și creștere în greutate. Depresia la femei este, de asemenea, influențată de factorii hormonali în timpul menstruației, sarcinii și menopauzei. De fapt, depresia postpartum afectează până la una din șapte femei după naștere.
Adolescenţi
Iritabilitatea, furia și agitația sunt adesea simptomele cele mai vizibile la adolescenții depresivi, nu tristețea. De asemenea, se pot plânge de dureri de cap, de stomac sau de alte dureri fizice.
Vârstnici
Adulții în vârstă tind să se plângă mai mult de semnele și simptomele fizice decât de cele emoționale: lucruri precum oboseala, dureri inexplicabile și probleme de memorie. Ei pot, de asemenea, să-și neglijeze aspectul personal și să nu mai ia medicamente critice pentru sănătatea lor.
Următorul pas
Pe lângă vârstă și sex, simptomele depresiei pot varia și în funcție de tipul sau severitatea depresiei. Înțelegerea tipului de depresie cu care aveți de-a face poate ajuta la găsirea celor mai eficiente modalități de a depăși problema și de a începe să vă simțiți din nou mai bine.