Cum găsiți un terapeut care vă poate ajuta să vă vindecați

Cum găsiți un terapeut care vă poate ajuta să vă vindecați

Aflați cum să alegeți terapeutul potrivit, să profitați la maximum de sesiunile de terapie sau de consiliere și să vă evaluați progresul tratamentului.

Cum pot ajuta terapia și consilierea

Terapia poate fi un tratament eficient pentru o serie de probleme mentale și emoționale. Pur și simplu vorbind despre gândurile și sentimentele dvs. cu o persoană care vă susține, vă poate face adesea să vă simțiți mai bine. Poate fi foarte tămăduitor, în sine, să vă exprimați grijile sau să vorbiți despre ceva care vă îngreunează mintea. Și te simți bine să fii ascultat – să știi că altcuiva îi pasă de tine și vrea să te ajute.

Deși poate fi foarte util să vorbiți  despre problemele dvs. cu prietenii apropiați și membrii familiei, uneori aveți nevoie de ajutor pe care oamenii din jurul dvs. nu îl pot oferi. Când aveți nevoie de sprijin suplimentar, de o perspectivă externă sau de îndrumări de specialitate, vă poate fi util să discutați cu un terapeut sau un consilier. În timp ce sprijinul prietenilor și familiei este important, terapia este diferită. Terapeuții sunt ascultători pregătiți profesional care vă pot ajuta să ajungeți la rădăcina problemelor, să depășiți provocările emoționale și să faceți schimbări pozitive în viața dvs.

Nu trebuie să fii diagnosticat cu o problemă de sănătate mintală pentru a beneficia de terapie. Mulți oameni caută ajutor pentru preocupările de zi cu zi: probleme de cuplu, stres la locul de muncă sau îndoială de sine, de exemplu. Alții apelează la terapie în momentele dificile, cum ar fi un divorț. Dar pentru a beneficia de avantajele sale, este important să alegeți terapeutul potrivit – cineva în care aveți încredere, care vă face să vă simțiți îngrijiți și care are experiența necesară pentru a vă ajuta să faceți schimbări în bine în viața dvs.. Un terapeut bun vă ajută să deveniți mai puternici și mai conștieți de sine.

Experiența contează

Unul dintre principalele motive pentru a vedea un terapeut, mai degrabă decât a vorbi pur și simplu cu un prieten, este experiența. Căutați un terapeut cu experiență în tratarea problemelor pe care le aveți. Adesea, terapeuții au zone speciale de concentrare, cum ar fi depresia sau tulburările de alimentație. Terapeuții cu experiență au văzut problemele cu care vă confruntați din nou și din nou, ceea ce le lărgește viziunea și le oferă mai multă perspectivă. Iar pentru unele probleme, precum traume sau PTSD, consultarea unui specialist este absolut esențială.

Aflați despre diferite direcții de tratament

Mulți terapeuți practică un amestec de orientări. Cu toate acestea, este o idee bună să aflați despre diferitele tipuri de tratament, deoarece acest lucru poate afecta modul de relaționare al terapeutului și durata sugerată a tratamentului.

Verificați licența

Acreditările nu sunt totul, dar dacă plătiți pentru un profesionist autorizat, asigurați-vă că terapeutul deține o licență actuală și că este în stare bună cu consiliul de reglementare de stat. Consiliile de reglementare variază în funcție de stat și profesie. De asemenea, verificați dacă există plângeri împotriva terapeutului.

Aveți încredere în instinctul dvs.

Chiar dacă terapeutul dvs. arată grozav pe hârtie, dacă conexiunea nu se simte corectă – dacă nu aveți încredere în persoană sau simțiți că nu îi pasă cu adevărat – alege o altă alegere. Un terapeut bun va respecta această alegere și nu ar trebui să vă preseze niciodată sau să vă  facă să vă simțiți vinovat.

Sursa: www.helpguide.org