Constelații Familiale – Interviu cu Andreea Nica
Ce sunt constelațiile familiale?
Alături de terapeutul Andreea Nica, intrăm azi în lumea plină de magie și de simțire a constelațiilor familiale – magia ființei umane. Măreția vieții este cea care ne cheamă la recunoaștere și trăire, iar ghid ne va fi un suflet mereu dornic de iubire și acceptare.
Ca să înțelegem mai bine termenul de constelații sistemice sau familiale, este necesar să ne considerăm parte dintr-un ansamblu mai mare, dintr-o familie care cuprinde familia mamei, împreună cu toți membrii săi, până la moși-strămoși, dar și familia tatălui, împreună cu toți membrii, până la moșii și strămoșii săi.
Simbolic, am putea fi o stea dintr-o pleiadă – constelație.
- Metodă terapeutică de explorare a dinamicii sistemului familial.
- Un sistem familial îi include pe TOȚI cei care au primit darul vieții: avorturi, sarcini pierdute, morți premature, morți tragice, sinucideri, omoruri.
- În sistemul familial, toți avem același drept să aparținem, nimeni nu este exclus.
Constelațiile familiale reprezintă o metodă terapeutică de eliberare și de revelare a dinamicii sistemului din care facem parte.
În timpul unei constelații are loc o schimbare de paradigmă, o schimbare a percepției pe care o avem față de diferite blocaje, emoționale sau fizice sau chiar față de cineva din sistemul nostru familial.
Bert Hellinger – părintele Constelațiilor
Bert Hellinger a fost filosof, teolog și pedagog. După experiența de 16 ani, alături de comunitatea tribului sud-african zulu, unde s-a ocupat de observarea influențelor dinamicilor de grup, pregătirea sa în domeniul vast al psihologiei a fost permanentă. A devenit psihanalist, cu multiple formări în terapia primară, în hipnoterapia Eriksoniană sau NLP, ca să menționăm doar câteva.
Datorită cercetărilor sale, a cunoașterii și a experienței, ca rezultat al unui studiu intens și constant, Hellinger și-a creat propria metodă de lucru, cunoscută azi, peste tot în lume și de cei mai mulți dintre noi, drept Constelații Familiale, de asemenea– configurație familială- cu aplicabilitate în diverse aspecte ale vieții:
- Familial
- În psihoterapie
- În afaceri
- În educație
- Într-un sens mai amplu, în evoluți spirituală.
„Imaginea“ schimbării
De obicei, imaginea adevărului dezvăluit în cadrul unei constelații este una absolut inedită și incontestabilă. Această certitudine este profund resimțită în corp, acceptată, integrată și recunoscută de suflet.
Pentru suflet, Blândețe, vă rog!
Este important de menționat că în cadrul unei constelații, conexiunea creată este la nivel de suflet, foarte subtilă.
Cei preocupați de comunicarea clasică a poveștii lor, ca și toți ceilalți prticipanți de altfel, sunt la adăpostul unui câmp informațional foarte cuprinzător, care operează cu profund respect și blândețe față de Viața conținută într-un dram de suflet. Fiindcă la suflet și la mișcarile sale spirituale ne raportăm atunci când vorbim despre constelații.
- conexiune profundă, spirituală
- respect
- intimitate
- blândețe
Reprezentarea practică a constelației
Cunoașterea altor tehnici și metode de explorare interioară reprezintă un sprijin solid și valoros în susținerea seminariilor de constelații pe care le organizează periodic. Andreea este facilitator în formare, constelațiile desfășurându-se sub atenta sa îndrumare.
Facilitatorul este „canalul“, cel care ține câmpul informațional din care se devoalează imaginea exactă și clară a sistemului. Participantul a cărui constelație este în curs, își pune intenția și alege reprezentanți pentru fiecare membru al sistemului său, asociat cu situația sau blocajul vizat – ne referim aici la o emoții, la unul din părinți, frați, bunici, simptom, etc.
Reprezentanții constelației – cei care reprezintă membrii sistemului familial al clientului, – manifestă o dinamică prin care se dezvăluie unde anume este blocată energia clientului în cadrul sistemului său. Se urmează energia, clientul își observă emoțiile în fața imaginii create, uneori sunt adresate întrebări care să pună în evidență evenimente din sistem și în momentul în care energia atinge un nivel maxim de manifestare al tuturor celor implicați în constelație, se rostesc fraze vindecătoare și perfect pliate pe situația clientului.
Constelațiile nu schimbă o dinamică aleasă de suflet. Sufletul se manifestă liber spre reconciliere.
- Facilitatorul ghidează și sprijină câmpul energetic creat
- Reprezentanții manifestă dinamica grupului – a sistemului familial
- Clientul experimentează emoții față de blocajul identificat și execută o mișcare spirituală de reconciliere, la nivel de suflet, cu sistemul său familial.
Echlibrul dintre „a da“ și „a primi“
Bincunoscuta frază „tot ce am făcut, a fost din iubire“, prevalează mult în relația dintre părinți și copii. Însă ce e de subliniat aici, când facem referire la constelații, este că acest echilibru dintre „a da“ și „a primi“ – una din legile iubirii implementate de Bert Hellinger în metoda constelațiilor – reiese dintr-o poziționare corectă a copilului în raport cu părintele, cu mama și cu tatăl său.
- Copilul primește, părintele oferă.
- Copilul e mic, părintele e mare.
- Darul vieții oferit de părinți nu poate fi onorat decât cu transmiterea acestuia generațiilor viitoare, prin resursele primite de la mama – tata –strămoși.
Și astfel, în familie există o ierarhie care, asemenea lui „a da“ și „a primi“, este orientată de sus în jos, tot la fel ca „înainte“ și „după“. Aceste două cursuri (al lui „a da și a primi“ și al „timpului“) nu pot fi oprite, revendicate sau inversate fiindcă, odată cu ele, totul merge înainte, întotdeauna.
Copilul primește viața de la părinții săi, viață primită la rândul ei, de la părinți care au primit-o și ei de mai departe, de la părinții din neam.
În momentul în care, inconștient, copilul preia rolul părintelui, insistând, prin acțiunile sale, să dea înapoi ce a primit, fie și cu iubire sau alte sentimente frumoase, se creează dezechilibrul. Ruperea echilibrului interferează direct cu viața și cu evoluția sa și cu tot sistemul familial, pe toate planurile.
- Ne onorăm părinții cu fericirea noastră, cu acceptarea și onorarea vieții, așa cum este.
Viziunea oferită de constelații asupra relației copil- părinți este una în care, acest echilibru este relevat cu claritate și exactitate.
Mai mult, atunci când în constelații, clientul accesează relația cu mama sau cu tata, reconcilierea dintre ei este însoțită de o recunoaștere a statutului părinteleui, de un respect profund față de viața sa și față de tot ce a oferit, dar și de infinită recunoștință.
„Mama reprezintă legătura noastră cu succesul, cu valoarea de sine.“ Este foarte important să se efectueze mai întâi reconcilierea cu mama.
„Tata reprezintă relația noastră cu exteriorul, cariera noastră.“
Reamintim că ne referim la mișcări ale sufletului, că totul se manifestă, într-un spațiu sigur, într-o energie atotcuprinzătoare, care este resimțită în profunzime, în interiorul ființei noastre.
Ceva mai Mare ne aduce împreună
O conștiință spirituală îi adună pe cei care urmează să participe la un workshop de constelații. Se formează energia grupului, iar cei prezenți confirmă aspectul acesta. Este un fir comun și nevăzut, care conține energia grupului de oameni aflați la constelație. Constelația unuia este constelația tuturor. Toți au ceva de privit cu ochii sufletului, unii sunt mai deschiși să primească, alții mai puțin, câmpul e generos și iubirea, mereu bine primită în „casa sufletului.“
Mai exact, conștienți fiind că suntem jumătate mama și clanul său și jumătate tata și clanul lui și că cei care au părăsit acest plan existențial, aparțin încă sistemului familial, într-o constelație, ca și în viața de zi cu zi, îi purtăm în noi și, prin mișcări spirituale ale sufletului, ne apropiem de persoana din sistem față de care sufletul manifestă nevoia de reconciliere, de iubire.
În cadrul unei constelații, participanții intră în sintonie cu mișcările spirituale ale sufletuluiși se îndreaptă către toți ceilalți cu bunăvoință și cu iubire, indiferent de destinul pe care aceștia l-au avut. Iubirea aceasta nu cunoaște limite, nu scindează, nu judecă, ea unifică și vindecă suferința.
Darurile constelațiilor
Constelațiile oferă oportunitatea de a vedea sau mai bine spus, de a percepe foarte personal și cu o certitudine care nu poate fi contestată, două nevoi vitale ale omului:
- nevoia de iubire, de acceptare
- nevoia de a fi văzut.
Suntem iubiți și suntem văzuți atunci când, la rândul nostru onorăm cu iubire și recunoștință destinul celor din partea cărora, la venirea pe acest pământ, am cerut cu mâini întinse și plâns zgomotos, ochi să ne pătrundă sufletul și iubire să ne înconjoare – mama și tata.
În spațiul constelațiilor, bucuria este însoțită de acceptare, de un sentiment profund de reconciliere și de eliberare.
Frazele vindecătoare
De multe ori, în constelație, când clientul este foarte conectat cu sistemul său, „aceste fraze îi vin natural“.
„Frazele vindecătoare reprezintă recunoașteri ale adevărului a ceea ce s-a întâmplat în sistem, atât pentru client, cât și pentru celelalte persoane implicate“.
De exemplu, când în sistem există o excludere și clientul ajunge chiar să reprezinte persoana respectivă, fraza de includere în sistem este:
- „Acum te văd! Și tu faci parte din sistemul nostru familial. Acum îți dau un loc în inima mea și, în onoarea ta, voi face ceva bun cu viața mea.“
Când în sistem se revelează un doliu, clientul poate observa mișcarea sufletului de a rămâne lângă persoana respsectivă sau chiar de a o urma în moarte.
Fraza vindecătoare este foarte puternică:
- „Din durerea pe care am trăit-o, am ajuns să te urmez. Îți onorez moartea, destinul și suferința pe care ai avut-o, dar eu, acum, aleg să rămân.“
Sunt doar două dintre situații și două dintre frazele vindeătoare care se rostesc în constelații.
Încheierea constelațiilor
Andreea încheie ziua de constelații fie cu o meditație,
cu recomandarea de a-și lua fiecare darul primit,
fie cu recomandarea de a-și îndrepta atenția asupra corpului și a semnalelor pe care le emite,
cu îndemnul de a onora ce s-a întâmplat,
de a abandona controlul,
de a respira,
de a permite energiei să curgă, să fie, pur și simplu.
– De asemenea, Adreea recomandă celor care vor să descopere și să înțeleagă mai ușor dinamica prezentată în constelații, înainte de a participa, dar și după participarea la un atelier de constelații, cărțile „Povestea ta a început demult“, a lui Mark Wolynn și „Întoarcerea acasă“ (Coming Home), a Barbarei Morgan, dar și filmul „Another Self“ – reprezentare practică și fidelă a metodei.
– Este important să ne alimentăm latura rațională, înțelegerea mentală, înainte de a accesa o constelație, pentru că astfel, permitem mai mult, primim în consecință și cu mult mai multă ușurință și bucurie.
– Când începem să înțelegem și să explorăm în profunzime, dincolo de ceea ce vedem și de ceea ce a constituit tipar, program, statut de victimă, credințe limitative, atunci începe eliberarea unor resurse și posibilități infinite de vindecare și de trăire desăvârșite. Viața ne umple.
Cu inima deschisă, Andreea vă invită în Tabăra de constelații pe care o va organiza la sfârșitul lunii iunie, un retreat de câteva zile, dedicat tuturor celor care își doresc o experiență interioară împlinitoare. Detaliile organizatorice și conținutul programului vor fi prezentate într-un articol viitor.
Până atunci, fiți sănătoși, fiți blânzi cu sufletul vostru, fiți iubirea din care ați coborât. Alegeți sănătatea. Alegeți bucuria.
Imn dedicat vieții – Brigitte Champetier de Ribes
Spun „Da“ la tot ce este, așa cum este și tuturor așa cum sunt.
Mulțumesc a tot ce este, așa cum este și tuturor așa cum sunt.
Sunt recunoscător (e) pentru viața mea așa cum este, îmi permit să fiu cum sunt,
Sunt recunoscător(e) pentru abundența care mă înconjoară,
Iau tot ce vine la mine ca o oportunitate spre și mai multă iubire,
Mă predau în fața a ce nu înțeleg.
Iubesc pe fiecare așa cum este,
Inclusiv pe cei care mă înspăimântă, mă înfurie sau îmi repugnă.
În cei care mi-au făcut rău, mă recunosc pe mine însămi.
Răul pe care eu l-am făcut, mi-l asum și îl repar.
Respect întâietatea celor care sunt dinainte să fiu eu, mă înclin în fața mai-marilor mei.
Onorez Universul, natura, plantele și animalele.
Din locul meu, nici mai mult, nici mai puțin,
Mă dăruiesc antecesorilor, urmașilor, mă ofer priorității a tot ce înseamnă nou.
Impulsionat (ă) de recunoștința necondiționată față de părinții și față de sistemul meu
Întorc ce am primit, cu disponibilitatea față de ceilalți.
Conștient (ă) de imperfecțiunea, de măreția și de responsabilitatea mea,
Aici, acum,
Îmi asum viața și mă ofer iubirii.
Aleg bucuria.
Interviu cu terapeutul Andreea Nica
Redactor Mihaela Cristea
Clinica Marfil – Cursuri și Terapie